Οι Αμπελώνες μας

Πάθος για οινοποίηση με σεβασμό στη γη

Στην Δυτική Λέσβο, 1,5 χλμ. από το χωριό Χίδηρα προς Άγρα, υπάρχει ένας μικρός βιότοπος. Η περιοχή βρίσκεται μέσα στην μεγάλη αρχαία καλντέρα της Βατούσας. Εκεί ακριβώς συναντάται η τοποθεσία Μυρωδιές, όπου πρωταγωνιστεί ένας μικρός χείμαρρος και η γύρω από αυτόν βλάστηση, μοναδικής οικολογικής και αισθητικής αξίας. Φρύγανα, δασωμένοι λόφοι, καλλιέργειες και πολύχρωμα εδάφη ηφαιστειακής προέλευσης συνθέτουν μια μαγευτική εικόνα.

Στις Μυρωδιές βρίσκεται ένα από τα σπανιότερα παρόχθια δάση της Νότιας Ευρώπης. Την θέση των συνηθισμένων πικροδαφνών που συναντάται στα ρέματα των νησιών μας την έχουν πάρει τα σπάνια ροδόδεντρα. Το ροδόδεντρο («αγούϊδουρας» για τους ντόπιους) απαντάται μόνο στην Δυτική Λέσβο. Εδώ ακριβώς βρίσκονται και οι ιδιόκτητοι αμπελώνες μας σε υψόμετρο από 220 έως 245 μέτρα.

Το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής (με το μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος λόγω της μεγάλης απόστασης από την θάλασσα) είναι μεσογειακό, με παρατεταμένη ηλιοφάνεια και έντονα στοιχεία ηπειρωτικού. Το δε υψόμετρο συμβάλει στην μειωμένη υγρασία. Όλα τα παραπάνω στοιχεία προσδίδουν στους αμπελώνες μας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η γη αυτή κάνει το κρασί μας μοναδικό

Περιτριγυρισμένη από δάση τραχείας πεύκης που αναμιγνύονται με αγριόκεδρα, καστανιές, ήμερες και άγριες βελανιδιές, χνουδοβελιδιές, κράταιγους και ρείκια δημιουργούν ένα μοναδικό μικροκλίμα, που σε συνδυασμό με την γεωλογική ιδιαιτερότητα που αντικρίζουμε, καταλαβαίνουμε αμέσως την διαφορετικότητα των αμπελοτεμαχίων.

Ένα μόνιμο βουητό πλανάται στον αέρα από τα γειτονικά μελίσσια. Βοηθάνε και αυτές σημαντικά στην επικονίαση των αμπελιών μας.

Πάνω σε αυτό το έδαφος φυτέψαμε την μοναδική στον κόσμο τοπική ερυθρή ποικιλία Χιδηριώτικο και μόνο αυτή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη ποικιλία φυτεμένη σε αυτό το έδαφος, δίνει ποιοτικά εξαιρετικούς και μοναδικά διαφορετικούς οίνους.

Τα αμπέλια μας “ρουφάνε” τις πέτρες. Στους ηφαιστειακούς βράχους, στο έδαφος αλλά και στο μοναδικό υπέδαφος βρίσκουν πολλά μεταλλικά στοιχεία.

Ο  ποιοτικός οίνος γεννιέται στον αμπελώνα. Το πρωταρχικό μέλημά μας είναι η υγεία και η ευρωστία των πρεμνών μας, και όχι η μέγιστη παραγωγή. Η φιλοσοφία μας είναι οι χαμηλές αποδόσεις ανά στρέμμα ούτως ώστε να μας το ανταποδώσει με το καλύτερό του σταφύλι στην πιο ιδανική στιγμή από πλευράς αρωμάτων, χρωστικών ουσιών και ζαχάρων.

Την επόμενη κιόλας μέρα του τρύγου αρχίζουν και οι καλλιεργητικές φροντίδες των φυτών για τον επόμενο τρύγο. Γνωρίζουμε ένα προς ένα τα χιλιάδες φυτά μας αφού μόνοι μας τα  καλλιεργούμε. Έτσι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ανάγκες τους και να τα βοηθάμε να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους.

Διαφορετικοί αμπελώνες, διαφορετικοί τρύγοι, διαφορετικές οινοποιήσεις, αποτέλεσμα ένας μοναδικός οίνος.

Η έκφραση της τοποθεσίας

 Το κρασί είναι η έκφραση της τοποθεσίας. Τα αμπελοτόπια μας είναι η απόδειξη.

 

Η περηφάνια μαςΑμπελώνες Άκρητος οίνος

Οι αμπελώνες μας είναι η απόδειξη.

ΧΩΡΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ
ΛΕΣΒΟΣ - ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΧΙΔΗΡΑ - ΜΥΡΩΔΙΕΣ
ΥΨΟΜΕΤΡΟ
220-245 ΜΕΤΡΑ
Γεωγραφικό πλάτος
39,12΄,59΄΄Ν
Γεωγραφικό μήκος
26,02΄,30΄΄Ε
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
100% ΧΙΔΗΡΙΩΤΙΚΟ
ΕΔΑΦΟΣ
ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΓΕΝΕΣ, ΠΟΡΩΔΕΣ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΣ
ΑΠΟΔΟΣΗ
550 ΚΙΛΑ / ΣΤΡΕΜΜΑ
ΚΛΙΜΑ
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ