Το Κρασί μας

ΑΔΡΗΣΤΕΙΑ

Αδρήστεια, σημαίνει το αναπόφευκτο. Όταν υπάρχει συνδυασμός πολλών πλεονεκτημάτων και ιδιαιτεροτήτων τότε είναι αναπόφευκτο να μην δημιουργηθεί κάτι το εξαιρετικό.

Μια παλιά τοπική ποικιλία, το Χιδηριώτικο, φυτεμένη στους ημιορεινούς, ιδιόκτητους, ηφαιστειογενείς αμπελώνες μας, σε μια περιοχή με ιδιαίτερο και μοναδικό μικροκλίμα, με μια παραδοσιακή οινοποίηση μόνο με γηγενείς ζύμες, σε ένα πετρόκτιστο ημιυπόγειο οινοποιείο, καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν μοναδικό οίνο.

Χρώμα ερυθρό, σκούρο κόκκινο, με ισχυρό σώμα και αρώματα εσπεριδοειδών, κόκκινων φρούτων του δάσους, καπνού και πικρής σοκολάτας. Με έντονο ταννικό χαρακτήρα, υψηλή οξύτητα και μακρά ορυκτώδη επίγευση λόγω του ηφαιστειακού εδάφους.

Συνοδεύει κόκκινα κρέατα με καρυκεύματα,  φαγητά κατσαρόλας με σάλτσες, καθώς και κίτρινα τυριά μεγάλης ωρίμανσης.

Με σεβασμό στην παράδοση και με σύγχρονη ματιά, κάναμε την αγάπη μας για το κρασί επένδυση. Μπορείς σε αυτό το κρασί να γευτείς την αγάπη του αμπελουργού πρωτίστως, και έπειτα του οινοποιού. Είναι η απόλυτη μορφή υπαρξιακής τέχνης, ζει μέσα στο μπουκάλι, είναι ζωντανό…

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΧΙΔΗΡΙΩΤΙΚΟ

Πρόκειται για τοπική ερυθρή ποικιλία σταφυλιού, αναβίωση της παλιάς ποικιλίας που οι ντόπιοι την ονόμαζαν κρασοστάφυλο. Μετά την καταστροφή των αμπελώνων της Λέσβου από την φυλλοξήρα περίπου στις αρχές του 20ου αιώνα, τα μόνα αμπέλια που διασώθηκαν ήταν τα φυτεμένα πάνω στα ηφαιστειογενή πετρώματα γύρω από το χωριό Χίδηρα, της Δυτικής Λέσβου.

Η ποικιλία Χιδηριώτικο έχει μεσαίου μεγέθους τσαμπί, πυκνό με μεγάλες ρόγες ερυθρής απόχρωσης.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΛΕΣΒΟΣ

Ο οίνος Π.Γ.Ε. Λέσβος θεσπίστηκε στα τέλη του 2010. Η ζώνη του Π.Γ.Ε. Λέσβος είναι τα όρια του ομώνυμου νησιού, της αυτόνομης Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Αιγαίου. Για να χαρακτηριστεί ένας οίνος Π.Γ.Ε. Λέσβου θα πρέπει οι αμπελώνες να είναι φυτεμένοι από 50 μέτρα υψόμετρο και πάνω.

ΑΔΡΗΣΤΕΙΑ 2020 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να ανοίξετε το pdf ή ελέγξτε τις καρτέλες που ακολουθούν για να δείτε τις τεχνικές λεπτομέρειες του κρασιού μας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΣΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ

Ο τρύγος πραγματοποιείται αργά το απόγευμα πάντα με τα χέρια, χωρίς μηχανικά μέσα, όταν η θερμοκρασία της ημέρας έχει υποχωρήσει αισθητά. Το βράδυ τα δροσερά πλέον σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο, όπου απέχει από τους αμπελώνες μας λιγότερο από 4χλμ. Εκεί αρχίζει η έκθλιψη των σταφυλιών για όλο το βράδυ. Συνεχίζουμε τον τρύγο την αυγή μέχρι να βγει ο ήλιος. Τα σταφύλια δροσερά και αυτά μεταφέρονται στο οινοποιείο όπου συνεχίζεται η έκθλιψή τους, και  τοποθετούνται σε διαφορετική κάδη οινοποίησης. Η γρήγορη και σε χαμηλές θερμοκρασίες μεταφορά των σταφυλιών επιτυγχάνει την μη ταλαιπωρία τους, που θα είχε αρνητική επίδραση στην οινοποίησή τους.

Η ζύμωση πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από τις ζύμες που βρίσκονται στον φλοιό της ρώγας του σταφυλιού. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε έναν οίνο υψηλής ποιότητας, από τα σταφύλια της ποικιλίας Χιδηριώτικο, χωρίς να αλλάξουμε ή να προσθέσουμε τίποτα στα οργανοληπτικά  και γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι κατά τον διαχωρισμό των στέμφυλων από τον μούστο, δεν ασκείται καμία πίεση στα στέμφυλα και οινοποιούμε μόνο τον οίνο εκροής αφού δεν έχουμε οίνο πίεσης. Έτσι πετυχαίνουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα μούστου και παράλληλα αποφεύγονται ουσίες με πικρή και χορτώδη γεύση, δυσάρεστες ταννίνες και οσμές.

Μετά από πληθώρα πειραματικών οινοποιήσεων, είδαμε ότι η ποικιλία Χιδηριώτικο δίνει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μετά την πάροδο αρκετών μηνών. Έτσι προηγείται ωρίμανση του οίνου σε ανοξείδωτες δεξαμενές για δώδεκα μήνες, και μετά την εμφιάλωσή του για άλλους τρεις μήνες τουλάχιστον. Μην έχοντας κανένα απολύτως φόβο για γρήγορη διάθεση του οίνου, εφόσον όσο παλαιώνει τόσο καλύτερος γίνεται, αφήνουμε υπομονετικά τον χρόνο να επιδράσει θετικά σε όλα τα χαρακτηριστικά του. Για τον λόγο αυτό, πρέπει και εσείς να του δώσετε τον απαραίτητο χρόνο, μετά το άνοιγμα της φιάλης, για να σας τα αναδείξει.

 

Τεχνική Αναφορά

ΑΔΡΗΣΤΕΙΑ 2020 – Π.Γ.Ε. ΛΕΣΒΟΣ

2020ΑΚΡΗΤΟΣ ΟΙΝΟΣ

Το ερυθρό ξηρό κρασί μας

ΤΥΠΟΣ:
ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ:
2020
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ:
Π.Γ.Ε. ΛΕΣΒΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ:
ΛΕΣΒΟΣ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ:
ΧΙΔΗΡΙΩΤΙΚΟ 100%
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
4.800 ΦΙΑΛΕΣ

2020ΑΚΡΗΤΟΣ ΟΙΝΟΣ

Το ερυθρό ξηρό κρασί μας

ΑΛΚΟΟΛΗ (%):
12,70
ΠΤΗΤΙΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ (gr οξικού οξέος/lt):
0,51
ΟΛΙΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ (gr τρυγικού οξέος/lt):
5,4
ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ SO2 (mgr/lt):
113
ΟΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΑ (gr/lt):
1,5
pH:
3,92

2020ΑΚΡΗΤΟΣ ΟΙΝΟΣ

Το ερυθρό ξηρό κρασί μας

ΦΥΤΑ:
ΜΠΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ - ΠΟΤΙΣΤΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ:
ΛΕΣΒΟΣ – ΧΙΔΗΡΑ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΥΡΩΔΙΕΣ
ΥΨΟΜΕΤΡΟ:
220 – 245 ΜΕΤΡΑ
ΕΔΑΦΟΣ:
ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΓΕΝΕΣ, ΠΟΡΩΔΕΣ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΣ
ΚΛΙΜΑ:
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ
ΗΛΙΚΙΑ ΑΜΠΕΛΙΩΝ:
16 EΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ 6 ΕΤΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΡΥΓΗΤΟΥ:
3ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕ 1ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

2020ΑΚΡΗΤΟΣ ΟΙΝΟΣ

Το ερυθρό ξηρό κρασί μας

ΤΥΠΟΣ:
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΜΕΘΟΔΟΣ:
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ
ΩΡΙΜΑΝΣΗ:
12 ΜΗΝΕΣ ΣΕ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 ΜΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΦΙΑΛΕΣ
ΠΑΛΑΙΩΣΗ:
ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΙΑΛΕΣ

2020ΑΚΡΗΤΟΣ ΟΙΝΟΣ

Το ερυθρό ξηρό κρασί μας

ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ:
ΣΤΟΥΣ 16°C
ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ:
ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΕΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ, ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΑ ΤΥΡΙΑ ΜΑΚΡΑΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ.